> Acasa > Stiri proaspete > Externe > SUA si Filipine lanseaza manevre vaste in Marea Chinei. Peste 6.000 de militari au fost mobilizati
Navigator
Autentificare
Salut Vizitator
IP: 34.229.194.198

Utilizator
Parola
ChatBox
Nume
Mesaj
Smile
Curs Valutar
Prognoza Meteo
SUA si Filipine lanseaza manevre vaste in Marea Chinei. Peste 6.000 de militari au fost mobilizati
Data 05/05/2014 11:21  Autor Radu  Accesari 2575  Limba Global
Statele Unite şi Filipinele au lansat luni manevre vaste de antrenament, după câteva zile de la vizita în această ţară insulară a lui Barack Obama, în cursul căreia preşedintele american a reafirmat susţinerea faţă de acest aliat în faţa ambiţiilor teritoriale ale Chinei.

Cele zece zile de exerciţii vizează să răspundă provocărilor lansate de către vecini "agresivi" ai Manilei, a justificat ministrul filipinez de Externe Albert del Rosario, fără să numească China.

"Tensiunile în regiunea Asia-Pacific s-au intensificat în ultimii ani, din cauza revendicărilor expansioniste maritime şi teritoriale", a subliniat el.
 
Numite "Balikatan" (Umăr la umăr), exerciţiile americano-filipineze mobilizează peste 6.000 de militari.
 
Statele Unite, care au transformat Asia în prioritatea lor geostrategică, au vizat din nou Beijingul, semnând săptămâna trecută un acord de apărare consolidată cu Manila, care permite o prezenţă sporită a unor militari şi unor materiale americane în Filipine.
 
China revendică aproape întreaga Mare a Chinei de Sud, o intersecţie a rutelor maritime vitale pentru comerţul mondial şi o rezervă potenţială de petrol, gaze naturale şi halieutice. În afară de Filipine, Vietnamul, Taiwanul, Malaysia şi Brunei au diferende teritoriale maritime cu Beijingul.
 
Sursa: Mediafax
Nu este nici un comentariu.