> Acasa > Forum discutii > Disc-tractii > Flori, Fete si Baieti > Uriasii din Carpati
Navigator
Autentificare
Salut Vizitator
IP: 54.156.76.240

Utilizator
Parola
ChatBox
Nume
Mesaj
Smile
Curs Valutar
Prognoza Meteo
Moderatori: Global Forum
Forum Alimentari RSSReply
Uriasii din Carpati
AutorDescriere extinsa:
Sympathy
Just arrived

Posturi: 0
Contributii: 0

Sex: _NEUTRAL_
Online: Nu
Data: 08/02/2010 15:09
Uriasii din Carpati
#post778
IN ULTIMII 50 DE ANI, ROMANII S-AU INGRASAT SI S-AU INALTAT CU CINCI CENTIMETRI. Astazi, suntem mai inalti ca acum jumatate de secol (intre 4 si 6 centimetri), cantarim mai mult, iar trasaturile fetei si structura corporala s-a schimbat, in functie de regiunea istorico-geografica in care traim. Cercetatorii Institutului de Antropologice "Francisc Rainer" din Bucuresti au efectuat studii pe mai multe esantioane de populatie din zone diferite ale tarii. Au fost alese familii din Banat, Transilvania si Muntenia care, de cel putin trei generatii, locuiesc in aceeasi zona si sunt de aceeasi etnie.

FEMEILE AU DOI CENTIMETRI IN PLUS

"Una dintre localitatile in care am efectuat asemenea cercetari a fost comuna Clopotiva din Hateg. In 1955, media inaltimii barbatilor din aceasta zona era de 1,68 metri. In anul 2003, statura lor a crescut pana la 1,72 metri. In cazul femeilor, in 1955 media se situa in jurul a 1,57 metri, iar in prezent ajunge pana la 1,59 metri. Se observa asadar o crestere cu patru centimetri la barbati si doi centimetri la femei", ne-a declarat directoarea Institutului de Antropologie Francisc Rainer, dr. Cristiana Glavce. "Evident, odata cu cresterea in inaltime, populatia din Clopotiva a crescut si in greutate. "Fata de anul 1955, persoanele supraponderale din aceasta regiune sunt in numar mult mai mare. In general, aproape 20% dintre cei care locuiesc la sate sufera de obezitate".

MUNTENII - MEDITERANEENII ROMANIEI

In urma cercetarilor, specialistii au constatat modificari importante ale trasaturilor fetei si structurii corporale, in functie de zona in care locuim. "Muntenii reprezinta o populatie de tip mediteranoid, inruditi cu grecii si italienii din sudul Italiei. Au, in general, parul saten spre inchis, ochii caprui inchis, iar structura osoasa este una subtire. Astfel, conformatia corpului este una armonioasa si echilibrata. Populatia din sudul tarii are staturi in medie mai mici in inaltime, fata de cea din nordul Romaniei."

ARDELENII - ROBUSTI, CU UMERI LATI

Spre deosebire de ei, ardelenii sunt robusti, avand o structura osoasa masiva si o greutate mai mare. Datorita zonei geografice de munte si platou, populatia acestei zone are caracteristicile tipului alpin la care predomina trunchiul bine dezvoltat. Se constata si in cadrul acestei populatii o modificare de proportii intre trunchi si membre, in sensul ca lungimea picioarelor creste la generatiile de adulti intre 20 - 40 de ani. Astfel, picioarele au devenit mai lungi, iar umerii s-au latit. La ei domina parul castaniu inchis si ochii caprui spre negri.

BANATENII - CAP ROTUND SI NAS LAT

In zona Banatului, populatia are frecvent o conformatie brahicefalica a calotei care da aspect de cap rotunjit. Fata este in general rotunda, cu nas bine dezvoltat si lat. Ca inaltime, banatenii au o statura mijlocie spre inalta. Umerii lati si bazinul larg le dau o conformatie robusta si corpolenta.

CEI MAI INALTI, MARAMURESENII

In Romania, media staturii populatiei adulte urbane este de 1,72 metri la barbati si 1,61 metri la femei (20-50 ani). Populatia tanara de 20-30 ani este mai inalta, astfel media pentru barbati este 1,77 metri si pentru femei 1,65 metri. Barbatii din mediul rural sunt mai scunzi decat cei care locuiesc in mediul urban cu aproximativ patru, pana la cinci centimetri. Cei mai inalti barbati sunt maramuresenii, cu o medie de 1,69 metri, urmati de banateni si de transilvaneni, cu o medie a staturii de 1,68 metri si de munteni, cu 1,67 metri.

CLIMA SI ALIMENTATIA

Motivele acestor transformari sunt puse pe baza alimentatiei, a climei si a regiunilor istorico-geografice in care romanii traiesc. Cresterile in inaltime si greutate s-au produs odata cu ridicarea nivelului de trai, a dezvoltarii economico-sociale si a dezvoltarii sistemului sanitar.

Delete Edit Quote
 
Kiss
Just arrived

Posturi: 0
Contributii: 0

Sex: _NEUTRAL_
Online: Nu
Data: 08/02/2010 19:24
Re: Uriasii din Carpati
#post783
Ce barbat bine suntSmileSmileSmile
Delete Edit Quote
 
Sympathy
Just arrived

Posturi: 0
Contributii: 0

Sex: _NEUTRAL_
Online: Nu
Data: 08/02/2010 19:27
Re: Uriasii din Carpati
#post785
Haha Smile)
Delete Edit Quote
 
Reply